OrbiinfO

Pont itt! Pont Neked! – www.orbiinfo.hu

Informatikai Nobel-díj

Informatika
Megosztás

2020 – Informatikai Nobel-díj

Patrick Hanrahan és Edwin Catmull a háromdimenziós grafika  alkalmazásáért kapta 2020-ban az informatikai Nobel-díjat.

A Turing-díj Alan Turingról, a Turing-gép megalkotójáról kapta a nevét. Az a személy kaphatja meg, aki kiemelkedően hozzájárul a számítástechnika tudományának fejlődéséhez. A díjjal 250 000 amerikai dollár összegű pénzjutalom jár, amelynek anyagi fedezetét az Intel és a Google biztosítja.

A díjat odaítélő ACM (The Association for Computing Machinery), a világ egyik legrangosabb és egyben legnagyobb informatikai társasága szerint a vizuális effektekért Oscar-díjat kapó utolsó 47 film szinte mindegyikében alkalmazták a RenderMan szoftvert.

Hanrahan RenderMan nevű szoftvere segítségével készült a Toy Story 1995-ben, majd egy sor Pixar-film, például a Fel!, a Szörny Rt., a Némó nyomában és a Wall-E. Szintén ez adta az alapját az olyan élőszereplős filmek speciális effektjeinek, mint a Titanic és A gyűrűk ura.

„Mitől tűnik a bőr bőrnek? Mitől tűnik a fa fának? Meg kell érteni az anyagok szerkezetét és azt, ahogyan a fény kölcsönhatásba lép velük” – mondta Hanrahan. „Csak ezután lehet megérteni az ívelt felszínek, mint amilyen a kezünk, az orrunk fizikáját, a fénnyel való kölcsönhatását és azt, hogyan áll össze mindez filmmé”.

/Forrás: HVG/