OrbiinfO

Pont itt! Pont Neked! – www.orbiinfo.hu

A héten olvastam 02.15.

Megosztás

Könyvajánló

Elhivatottan vallom, olvasni kell. Folyamatosan kampányolok az olvasás mellett és igyekszem jó példát mutatni. Napi egy könyv, legyen az bármilyen témájú, ez az én hitvallásom és erről szól ez a könyvajánló is.
És egy újabb idézet kedvcsinálónak:

„Ha még hajnal előtt nem olvasol gyertyánál, nem nézed éltedet az ész világánál.”

Horatius

Sally Christie: A király kurtizánjai

1730, Versailles. A francia udvarban már pletykálják, hogy XV. Lajos hét év után ráunt lengyel származású feleségére. Kezdődhet a versengés, kivel ossza meg az ágyát. Így indul a történelem egyik legbotrányosabb és legérzékibb szerelmi sokszöge, amelyben az öt Neslé nővér közül négy – a naiv Louise, az ambíciózus Pauline, az érzéki Diane és a dörzsölt Marie-Anne – végül mind a király szeretői lettek.

Intrikák, féltékenységek, hatalmi játszmák, érzéki szenvedélyek és kegyetlen versengések – vajon mi volt a testvérek titka? Mit tudtak, ami évszázadok múlva is megdöbbenti és elvarázsolja a történészeket és a történelmi regények kedvelőit.

A kötet az egyik testvér, Hortense visszaemlékezéseként indul, de az öt nővér elbeszéléseiből, levelezéséből kerekedik ki a teljes történet. A rengeteg történelmi tény felvonultatása mellett izgalmas olvasmány, a hatalom megszerzéséért folytatott küzdelem gátlástalanságának bemutatásával. Aki szereti a történelmi regényeket, mindenképp olvassa el.

Beth O’Leary: Az ágybérlő

Tiffy és Leon egy lakásban laknak.
Tiffy és Leon ugyanabban az ágyban alszanak.
Tiffy és Leon még sosem találkoztak…

Tiffynek egy olcsó albérletet kell találnia. Méghozzá azonnal. Leon éjszakánként dolgozik, és meglehetősen pénzszűkében van. A barátaik azt gondolják, hogy elment a józan eszük, de ők úgy érzik, megtalálták a tökéletes megoldást: amíg Tiffy dolgozik, a férfié az egyágyas lakás, a fennmaradó időben viszont a nőé.
A helyzetüket tovább bonyolítja egy megszállott expasi, egy követelőző ügyfél, nem beszélve egy igazságtalanul bebörtönzött fivérről, így hamar rá kell jönniük, hogy ha jól akarják érezni magukat az otthonukban, akkor minden szabályt fel kell rúgniuk…

Igazi kikapcsolódáshoz való könyv. Humoros és meglepő fordulatokkal megírt könnyen olvasható kötet. Lazításhoz kiváló!

Katherine Center: Egy lépésre a boldogságtól

Margaret Jacobsen éppen megtenné az első lépést fényes jövője felé, amiről oly sokat álmodozott: az új állása fantasztikus, a barátja imádnivaló, és készül megkérni a kezét. A legboldogabbnak ígérkező napon azonban hirtelen minden örökre megváltozik.

A kórházban Margaret kénytelen szembenézni azzal, hogy már semmi nem lesz olyan, mint volt. Először is ott van Chip, a vőlegénye, akit gyötör a bűntudat, és közben megbocsátásban reménykedik. Aztán Kit, Maggie nővére, aki három év néma távollét után egyszer csak felbukkan. Végül pedig Ian, a mogorva fizioterapeuta, aki félő, hogy túl kemény lesz a lányhoz. Ian, aki nem engedi, hogy Maggie elcsüggedjen, aki szerez a lánynak néhány kellemetlen percet, de közben meg is nevetteti…

Maggie új élete egyáltalán nem hasonlít arra, amit eltervezett, de vajon lehet több annál, mint amiről valaha álmodott?

Azt hittem egy vidám, minden jó, ha jó a vége kötetet fogok olvasni. Meglepett és elvarázsolt a kötet optimizmusa, az újrakezdésbe vetett hite és a megváltozott képességekkel való együttélés bemutatásának finom módja. Aki teheti olvassa el!  

Milly Johnson: Délutáni tea a Napraforgó Kávéházban

A Napraforgó Kávéházban a délutáni tea legfontosabb hozzávalója egy jó adag barátság és csipetnyi szeretet.
Connie élete fenekestül felfordul, amikor megtudja, hogy férje, Jimmy Diamond, akivel huszonnégy éve él őszintének hitt házasságban, azt tervezi, elhagyja őt a szemtelenül fiatal és szőke titkárnőjéért.
Maradék önbecsülésének megmentésére bosszút forral. Célja eléréséhez szüksége van férjével közösen alapított takarítócégük, a Diamond Shine alkalmazottainak segítségére, akikről Napraforgó kávéházbeli találkozóik során kiderül, hogy egytől egyig csupa szív lányok és asszonyok, és a takarítás mellett szoros barátság is összeköti őket.
Vajon képesek lesznek a Napraforgó Kávéház hölgyvendégei arra, hogy minden foltot eltüntető tisztítószereikkel megszabadítsák Connie-t a sérelmeitől és a fájdalmától?

Ha egy sértett, megcsalt nő összefog a többi nővel egy férfi ellen, ott kő kövön nem marad. Fanyar humorral és sok önkritikával megírt kötet.

Jodi Picoult: Házirend

Jacob Hunt nem átlagos tinédzser: Asperger-szindrómája van. Képtelen értelmezni a szociális jelzéseket, sehogy sem találja a helyét kortársai között, és még attól is retteg, ha egy másik ember szemébe kell néznie. A fiút semmi sem érdekli jobban, mint a bűntények felderítése. Mindent tud a helyszínelésről, és nemegyszer valódi bűntények helyszínén is feltűnik, frászt hozva ezzel a vermonti kisváros rendőreire. Amikor Jacob segítője, egy fiatal gyógypedagógus lány brutális gyilkosság áldozatává válik, fordul a kocka, és most a rendőrség jár Jacob nyomában. A fiú érzelemmentessége, üres tekintete és szokatlan reakciói pedig szinte felérnek egy beismerő vallomással… Hogyan küzd meg Jacob és családja a betegséget övező félreértésekkel és előítéletekkel? Hogyan tud segítő kezet nyújtani egy anya, aki maga sem találja az utat a fiához, és egy kamaszodó öcs, aki sohasem élhetett normális életet beteg testvére miatt?
Jodi Picoult kíméletlenül őszinte regényéből megtudjuk, milyen nehézségekkel kell megküzdeniük azoknak a családoknak, akik autista gyermekeket nevelnek – és közben éles kritikát kapunk az amerikai igazságszolgáltatási rendszerről és a szenzációhajhász, megbélyegző kisvárosi társadalomról is. A Házirend azonban krimiként is megállja a helyét, hiszen az első oldaltól az utolsóig végig kísérti az olvasót a kérdés: bűnös-e Jacob Hunt?

Jodi Picoult a kedvenc szerzőim egyike, mindent el- és többször újraolvasok tőle. Olyan szinten tudja tartani a feszültséget olvasás közben, hogy az utolsó oldalig nem lehet letenni a könyveit. Pedagógusként különösen szeretem, hogy olyan problémákról ír, amelyekkel nap mint találkozunk az iskolában. Szülőknek, kollégáknak csak ajánlani tudom, hogy olvassanak tőle.

Andrzej Sapkowski: Vaják

Geralt a vajákok közé tartozik: mágikus képességeinek köszönhetően, amelyeket hosszan tartó kiképzése és egy rejtélyes elixír csak még tovább csiszolt, zseniális és könyörtelen harcos hírében áll. Ugyanakkor nem hétköznapi gyilkos: célpontjai vérszomjas szörnyetegek és aljas fenevadak, amelyek mindenütt hatalmas pusztítást végeznek, és megtámadják az ártatlanokat.
Hiába tűnik azonban valami gonosznak vagy jónak, nem biztos, hogy valóban az – és minden mesében van egy csipetnyi igazság.

Egy fantasy kötet, párhuzamosan nézhető a tvben  is. Aki szereti a műfajt nem fog csalódni, jól kidolgozott – talán még szerethető karaktereket is találhat a regényben.

Angie Smibert: Mesterséges intelligencia

A Mesterséges intelligencia című, gyerekeknek szóló könyv a gondolkodó gépekkel és okosrobotokkal végzett tudományos kísérletekkel foglalkozik, vizsgálja, hogy a robotok hogyan fejlődnek olyan gondolkodó, tanuló eszközökké, amelyek segítenek az embereknek a feladatok elvégzésében, döntések meghozatalában, és a munkák hatékonyabbá tételében. A könyvben található QR kódok olyan oldalakra visznek bennünket, ahol robotok szereplésével készült filmeket láthatunk és érdekes a témával kapcsolatos cikkeket olvashatunk. Ezek megmutatják, hogy a robotoknak milyen nagy szerepe van a szórakozásban, illetve a szabadidő eltöltésében is.
Az iparban és a tudományos életben eddig tapasztalt eredmények alapján megismerjük a robotok előnyeit. A gyerekek a tévében, videokon látott meséken keresztül a legtermészetesebb módon fogadják a robotok szereplését a mindennapok világában. A könyv részletesen foglalkozik azzal, hogy az MI hogyan fogja megváltoztatni a jövőnket, továbbá milyen etikai problémákkal és veszélyekkel állítja szembe az alkalmazásukat.

A kötet gyermeknyelven magyarázza el a mesterséges intelligencia napjainkban aktuális jellemzőit, kérdéseit. Jól szerkesztett, rengeteg információt tartalmazó kötet a robotika iránt érdeklődő gyerekeknek.

Előző könyvajánló itt.