OrbiinfO

Pont itt! Pont Neked! – www.orbiinfo.hu

A héten olvastam 2.

Megosztás

Elhivatottan vallom, olvasni kell. Folyamatosan ezt mondom a tanítványaimnak,
az ismerőseimnek és igyekszem jó példát mutatni. Napi egy könyv, legyen az bármilyen témájú, ez az én elhivatottságom.
És egy újabb idézet kedvcsinálónak:

„Nem lehet olyan életünk, hogy ne legyen napi fél óránk olvasni.
Ha olyan az életünk, akkor nem érdemes élni. Ennyinek kell lenni.
Dragomán György

KönyvajánlóJill Mansell: Te az enyém, én a tied?

Clemency : Okos, harmincas lány, akit villámcsapásként ér, hogy bizony számára is létezik olyan fickó, akibe első látásra képes lenne totál belezúgni. Micsoda pech, hogy a férfinak már van felesége.
Ronan: Szexis és intelligens pasi, csak az a baj, hogy nagykanállal falja a nőket. Alaposan szíven üti, amikor életében először őt hagyják faképnél. Vajon hirtelen elpárolgott legendás vonzereje?
Belle: Mindene megvan, amiről más nő csupán álmodik: bombázó alak, mesés ruhatár, káprázatos hapsi. Viszont régóta rejteget valamit. És hagyján, hogy mások előtt, de jóval nagyobb gond, hogy még önmagának sem meri bevallani.

3 főszereplő, egy család, egy szerelmi háromszög. Van-e megoldás? Van. Igazi Jill Mansell módon. akinek a könyvei mindig szórakoztatóak, igazi női könyvek. Sok humorral mutatnak rá arra, hogy mi nők hogyan éljük meg a mindennapjainkat. Ha kikapcsolódásra vágysz, ajánlom.

KönyvajánlóKaffka Margit: Hangyaboly

„Modern szabadosság, nemes hevület” – zajos ellentmondások, melyek a klastrom életét éppúgy fölkavarják, miként a merev rendbe zárt kamaszlányok lelkét is, mikor „önnön fiatalságuk” kezdi gyötörni őket. Kaffka Margit 1917-ben írt regénye a megállíthatatlan erjedés és változás parabolája: hiába az elhivatott apácák, hiába a jólismert sors, az új idők új szelének egyetlen érintésére hangyabolyként hullámzik a másíthatatlannak vélt rend.

A héten újraolvastam pár régi, középiskolás regényt. Kaffka regényéhez hozzá kell lassulni, nem könnyű olvasmány, nem könnyű elérni a „történetig”  – de megéri! A kitartóknak javaslom.

KönyvajánlóCate Woods: Bárcsak ismernélek

Percy James átlagos harmincas lány, aki eddigi életét parkolópályán töltötte. Várt az álommunkára, a vékonyabb bokára és a nullánál kicsivel több romantikára. Derült égből villámcsapásként éri, amikor megkeresi az elegáns EROS TECH, a világ legmodernebb társkereső szolgáltatása. Az EROS TECH a Föld összes országában megfigyeli az emberek mobilhasználati szokásait, és az adatok csúcs technológiás elemzése után felkutatja ügyfelei számára az igazi lelki társat. Láss csodát, Percy James telitalálatként jön ki egy dúsgazdag kliens részére. De van egy kis probléma: Percy épp együtt él egy hapsival.

Kicsit futurisztikus, néha vontatott, a végére fordulatossá váló női  regény. 

KönyvajánlóDosztojevszkij: Bűn és bűnhődés

Az író első nagy regényének a hőse Raszkolnyikov, nyomorgó pétervári diák úgy érzi, hogy rá nem érvényesek a köznapi erkölcsi törvények, joga van még a gyilkossághoz is. Hideg fővel gondolja végig, hogyan teszi el láb alól Ivanovnát, a kártékony uzsorásasszonyt. Raszkolnyikov úgy véli, hogy a „nem közönséges” (napóleoni típusú) ember joggal követ el bűnt, ha eszméjét másképpen megvalósítani nem tudja. Tettét próbának szánja: valóban olyan nagy-e a lelkiereje, olyan éles-e az értelme, megérdemli-e a szabadságot, uralkodásra született-e vagy a közös emberi sorsok rabszolgájának? A végzetes kísérlet nem sikerül: nemcsak a gonosz vénasszonyt, hanem annak együgyűen jóságos húgát is meg kell ölnie, tehát rosszul számított logikai számításból, a feltámadó lelkiismeretfurdalása pedig nyilvánvalóvá teszi, hogy nem Napóleon típusú érzéketlen világhódító. Az író két lehetőséget villant fel Raszkolnyikov előtt: vagy öngyilkos lesz, mint Szvidrigaljov, aki megmérgezte feleségét, vagy a prostituálttá lett Szonya példájára vállalja a szenvedést, a bűnhődést.

A mű, amelyhez érdemes különböző életszakaszainkban visszatérni. Most sem bántam meg.

KönyvajánlóVekerdy Tamás: Kicsikről nagyoknak

– Most már aztán nincs játék! Nincs kecmec! Iskola! – Ez már vérre megy! Gyakran hallani ezt szülőktől az iskoláskor küszöbén. Vekerdy Tamás könyve oldja a szorongást és az aggodalmat. Okosan és szeretettel ír az iskolai gondokról: az együtt tanulástól a büntetés és jutalmazás dilemmájáig. Beszél az intelligencia sokféleségéről és arról is, hogy gyereke tehetségét felismerje és kibontakozni segítse.

Csak ajánlani tudom itt a nagy iskolaválasztási időszakban Vekerdi könyvét és a Hétköznapi pszichológia sorozatot!  Nézzünk meg több iskolát, figyeljünk arra, hogy gyermekünkhöz/hozzánk hogyan viszonyul a leendő tanító néni. 

KönyvajánlóHeinrich Heine: Gedichte

Heinrich Heine, geboren am 13. Dezember 1797 als Harry Heine in Düsseldorf, Herzogtum Berg; gestorben am 17. Februar 1856 in Paris, war einer der wichtigsten deutschen Dichter, Journalisten und Schriftsteller. Der Dichter prägte die deutsche Sprache nachhaltig, machte die Sprache des Alltags lyrikfähig und entwickelte erstmals aus Reiseberichten, Zeitungsartikeln und Feuilletons künstlerische Kleinode. Heines Werk lässt sich aufgrund seiner Vielfalt nicht eindeutig einer literarischen Epoche zuordnen. Zwar geht Heine aus der Romantik hervor, gilt aber gleichzeitig als Überwinder ebendieser Strömung. Weiterhin finden sich in seinem Werk die revolutionären Ideen des Vormärz, aber auch Elemente der Aufklärung sowie des Realismus. Heines Werk ist vielschichtig – so finden sich lyrische Texte aller Art und Prosa, aber auch polemische Streitschriften sowie journalistische Kritiken darunter.

Heine-t olvasni mindig jó. Szép nyelvezettel, érzelmekkel telített könnyen érthető verssorok. Szeretem.

Könyvajánló Király Anikó: Csak barátok?

Zorka és Botond nem csak barátok. Hanem ellenségek is. Pedig gyerekkorukban minden idejüket együtt töltötték. Mostanában viszont szóba sem állnak egymással, vagy ha mégis, abban sincs sok köszönet. Kitömött hód, poroltó, amőbákkal teli befőttesüveg: nem válogatnak az eszközökben, ha arról van szó, hogy bosszút álljanak a másikon. Hogy miért? Egy Hányó lányról szóló képregény, egy bukásról terjesztett pletyka – az okok a régmúltba nyúlnak vissza. Csakhogy ideje rendezni a kapcsolatukat, ha nem akarják, hogy minden összedőljön körülöttük. Sikerülhet helyrehozni a barátságukat, vagy valami egészen más lép a helyébe?

Mindig nagyon várom az új ifjúsági regényeket, főleg azokat, amelyek illeszthetők az általános és középiskolás korú gyerekek ízlésvilágához. Ez a kötet nem tetszett, Állandóan forgatni kell, nem lehet folyamatosan olvasni, ide-oda ugrálunk a könyvben. Ez számomra nagyon zavaró volt. 

KönyvajánlóYrsa Sigurdardóttir: Örvény

Egy iskolában tíz éve elástak egy időkapszulát. A benne található fogalmazásokban a diákok leírták, milyennek képzelik a jövőt. Csakhogy a gyermeki elképzelések közé egy fenyegető üzenet is került, amely hat, monogrammal jelölt ember halálát jövendöli. Huldar, aki elvesztette vezetői pozícióját a rendőrségnél, úgy véli, ezzel a piti üggyel akarják távol tartani a valódi nyomozói munkától. Ugyan valószínűtlennek tartja, hogy bárki valóra váltaná kamaszkori fantáziáit, a biztonság kedvéért a gyerekpszichológus Freyja segítségét kéri, hogy kideríthesse, valós-e a fenyegetés. Nemsokára döbbenetes dolgok történnek: levágott testrészeket találnak egy kertben, majd meghal egy férfi, akinek monogramja egyezik a fenyegető üzenetben található egyik monogrammal. Megkezdődik a versenyfutás az idővel: Huldarnak és Freyjának meg kell találnia az üzenet íróját, azonosítania kell a potenciális áldozatokat és a gyilkost, amíg nem késő.

Még a skandináv krimiknél sem menekülök meg az iskolai témáktól. Aki szereti a skandináv krimiket, annak ajánlom a szerzőt és műveit. Hozza a kötet mindazt, amit skandináv kriminek hívunk.

Nézd meg az előző heti könyvajánlót is!