OrbiinfO

Pont itt! Pont Neked! – www.orbiinfo.hu

A héten olvastam 1.

Megosztás

Elhivatottan vallom, olvasni kell. Folyamatosan ezt mondom a tanítványaimnak, az ismerőseimnek és igyekszem jó példát mutatni.
Napi egy könyv, legyen az bármilyen témájú, ez az én elhivatottságom. Köszönet a könyvtáros kollégáknak, hogy ellátnak olvasnivalóval!

És egy idézet kedvcsinálónak:

„Egy olvasó ezernyi életet megél, mielőtt meghal.
Az az ember, aki nem olvas, csak egyet.”
George R. R. Martin

Bauer Barbara: Az élet hangja

Eszter és Hanna hagyománytisztelő, szerető családba születtek. Nagyapjuk, édesapjuk is zenész volt, így még a hétköznapjaikat is a muzsika töltötte be, varázsolta széppé. Ám körülöttük a világ egyre komorabbá vált, 1944 tavasza már nem azt az életet kínálta számukra, amelyben mindnyájan bíztak. A lányok édesapja bármit megtett volna, hogy elleplezze a rémisztő valóságot, hogy megkímélje családját a sárga csillag viselésének szégyenétől. De elérkezett a nap, amikor a valóság bakancsos, fegyveres katonák képében betört az otthonukba. Az utolsó előtti pillanatban azonban az édesapa még adhatott a lányainak útravalót: egy dalt. Az élet hangja két kislány évtizedeken átívelő története. Egy testvérpáré, akiket elszakított egymástól a történelem, de életben tartottak az igaz emberek. Akik mindvégig szívükben őrizték életük első néhány évének emlékét és az édesapjuktól kapott útravalót, amely lassan egymás felé terelte őket, hogy azzá válhassanak, aminek születtek. Ám megint csak közbeszólt a történelem, és a két lányt, akiknek az útjai már-már keresztezték egymást, ismét messze sodorta egymástól.

Csak ajánlani tudom. Jól felépített, magával ragadó könyv.

V. C. Andrews: Tükörikrek

„Őket épp az egyformaságuk teszi különlegessé… Egyformán tehetségesek, ugyanazok a dolgok érdeklik mindkettőjüket, és egyformán teljesítenek az iskolában. Még a barátaik is ugyanazok.” Az egypetéjű ikerpárt maximalista anyjuk szinte mániákus módon egyformaságra neveli: ugyanolyan ruhát kell hordaniuk, ugyanúgy kell fésülniük a hajukat, ugyanazt kell enniük, ugyanazt kell tanulniuk, ugyanazt kell érezniük. Ha megöleli az egyiket, megöleli a másikat is; ha valamiért megbünteti az egyiket, megbünteti a másikat is. Még ahhoz is ragaszkodik, hogy a betűk száma azonos legyen a nevükben: Haylee Blossom Fitzgerald és Kaylee Blossom Fitzgerald. A lányok a világtól kissé elszeparálva élnek, nincsenek is tudatában „furcsaságuknak”. Anyjuk egy darabig otthon tanítja őket, csupán harmadik osztályos korukban kerülnek közösségbe. Az iskolában azonban már az első naptól különbözni szeretnének egymástól, és a vágy, hogy előtérbe helyezzék saját személyiségüket, az idő előrehaladtával egyre fokozódik bennük. Ám amikor a fiúk udvarolni kezdenek nekik, és randevúra hívják őket, a két testvér olyan területre téved, amelyre anyjuk nem készítette fel őket. És ekkor valóban megmutatkozik a kettejük közti különbség, amely élet és a halálnál is rosszabb sors között dönthet.

Nem könnyű olvasmány és a vége sem oldoz fel … 

Jayne Ann Krentz: Titkos nővérek

A tizenegy éves Madeline és Daphne a legjobb barátnők: titkos nővérek. De egy éjszakán olyan szörnyűség történik velük, aminek hatására Madeline nagymamája az USA egyik végébe menekíti unokáját, Daphne édesanyja meg a másikba a lányát. Mindkét kislány tudja, arról, ami történt, soha nem szabad beszélniük. Tizennyolc évvel később Madeline-t felhívja annak az éjszakának az ötödik tanúja. A titok kipattant. Madeline két emberben bízhat csak: titkos nővérében, akit majd két évtizede nem látott, és Jackben, a biztonsági szakértőben. Ahhoz, hogy a titkok titkok maradjanak, egyre több embernek kell meghalnia. Jack és Madeline visszatér az eredeti szörnyűség helyszínére és hiába a gyilkossági kísérlet, a robbantás, a megfélemlítés, nem adják fel: kiderítik az igazságot. Pedig ehhez szembe kell nézniük nemcsak a múltjukkal, hanem saját magukkal és egymás iránti, egyre hevesebb szerelmükkel is. Mire megy egymással egy férfi, aki nem tud jövőt ajánlani, mert kapcsolatai rövidek és sikertelenek, és egy nő, aki nem bírja a testi közelséget?

Igazi hétvégi kikapcsolódáshoz való könnyed krimi, tetszett.

Catherine Anderson: Szederhold

A sikeres rodeóügynök, Ben Sterling sok év után belefáradt a szakmájával együtt járó állandó utazgatásba. A vándoréletet feladva, a farmjára költözik, gazdálkodásba kezd, és a testvérei nyugodt mindennapjait megirigyelve már a családalapításon gondolkodik. A jóképű cowboy kedvére válogathatna a város szépségei közül, érdeklődését azonban kizárólag a helyi kávézó új tulajdonosa kelti fel. Az egyetlen személy, akinek a rokonszenvét úgy tűnik, nem könnyű elnyernie. Sissy Sue Bentley keményen megdolgozott azért, hogy önállóan boldoguljon az életben. Büszke a kis kávéházára, független és határozott nő, akinek sem az üzleti, sem a magánéletében nincs szüksége férfi segítségére. A gyermekkor nehéz évei után kamaszkori próbálkozásai is tovább erősítették keserű tapasztalatát, miszerint „az erősebb nem” képviselői csak bajt hoznak az életébe. Véleménye egészen Ben érkezéséig megingathatatlannak látszik. De vajon felülírhatja egyetlen pozitív találkozás a korábbi évek fájdalmas emlékeit?

A kötetben azt kapjuk, amit ígér: egy kis szerelem, egy kis bonyodalom és minden jó, ha vége jó!

Debbie Macomber: Végül hazatalálsz

Cassie Carter szerető családban, a testvéreivel szoros kötelékben nőtt fel. A középiskola végeztével azonban gyökeresen megváltozott az élete: beleszeretett egy férfiba, és a szülei tiltakozása ellenére megszökött vele, összetörve ezzel az édesapja, az édesanyja és a testvérei szívét. Nagy árat fizetett azonban a meggondolatlanságáért: az élete földi pokollá változott, és csupán egyvalami jelentett reményt és vigaszt számára: az a kislány, akit a szíve alatt hordozott… Cassie harmincegy évesen kamasz lányával, Amieevel visszatér a szülőföldjére, hogy maga mögött hagyja a múltat, és új életet kezdhessen – a férje, a sorozatos atrocitások, az örökös félelem nélkül. A testvéreivel is rendezni szeretné a kapcsolatát, de a megannyi sérelem, ki nem mondott szó, feszültség úgy tűnik, lehetetlenné teszi, hogy közelebb kerüljenek egymáshoz. Az asszonynak keményen kell küzdenie, hogy talpon maradjon. Saját otthont teremtene magának és a lányának, ám az ezt lehetővé tevő önkéntes programot felügyelő Steve Brody már az első nap kipécézi őt, és ott köt bele az asszonyba, ahol csak tud. Cassie azonban elhatározza, hogy nem hagyja megfélemlíteni magát, és minden rosszra kedvességgel válaszol. És ez a férfit sem hagyja hidegen…

Kikapcsolt. Jó volt a történet, itt az ideje elolvasni!

Emily R. King: A századik királyné

Kalinda árva lány, aki nem vágyik másra, csupán a csendes kolostori élet békéjére és biztonságára a Nővérek rendjének hegyi templomában. A zsarnok Tarek rádzsa váratlan látogatása azonban felforgatja az életét. Az uralkodó kilencvenkilenc felesége mellé keres egy utolsót – a századik ránit. Mindenki meglepetésére éppen Kalindára esik a választása. Azonban mielőtt egybekelhetnének, egy ősi törvény szerint fegyverrel kell kivívnia méltó helyét a rádzsa kilencvenkilenc felesége és számtalan ágyasa között egy rendkívüli bajnokságon. Kilátástalan helyzetében csupán a testőre, a komoly, de kedves Naik Deven kapitány társasága nyújt neki vigasztalást. Ám a férfi iránt egyre növekvő vonzalma súlyos veszélybe sodorja. Kalinda lelke szabadnak született, csak arra vágyik, hogy mentesüljön minden kötöttség alól, dönthessen saját sorsáról, és együtt lehessen a férfivel, akit szeret. Itt az idő, hogy a századik királyné felszabadítsa a benne rejlő erőket, és felforgassa a birodalmat.

Amikor gyerekszereplős, fantasztikus könyveket olvasok, mindig az motoszkál a fejemben, hány éves kortól lehet odaadni a tanítványaim kezébe. A könyv végére eljutottam odáig, hogy felnőtteknek szól a könyv, érdemes elolvasni, ha valaki szereti a különleges képességeket és az ármányt.

Ayse Kulin: Szarajevó rózsája

A szerelmi szállal átszőtt, hitelesen megírt történelmi regény lapjain az 1992-ben kezdődő jugoszláv háború eseményei elevenednek meg. A történet főszereplője a bosnyák származású Nimeta, aki már kislány korától kezdve mindig pontosan azt tette, amit a környezete elvárt tőle. Az élet minden területén igyekezett megfelelni az elvárásoknak. Kissé megfáradt házasságban él férjével és két gyermekével. A bosnyák televízióban hírtudósítóként dolgozik, soha nem gondolta volna, hogy élete ekkora fordulatot vesz. Szarajevó ostrom alá kerül és Nimeta az események sűrűjében találja magát. Az egyik megbízásának köszönhetően megismerkedik a Zágrábban dolgozó horvát újságíróval, Stefannal. Eközben Jugoszláviában elszabadul a pokol, fellángol a szerb nacionalizmus és Nimeta magánéletén is eluralkodik a káosz… A regény bemutatja Szarajevó több mint három évig tartó ostromát, a nélkülözést, és a hatalmas pusztítást, amit a szerb és a horvát csapatok végeztek az országban.

Nem könnyű történet egy nehéz korszakról. Elgondolkodtató!