OrbiinfO

Pont itt! Pont Neked! – www.orbiinfo.hu

Net-Penna ajánló: Farkas Larissza: A szegény lány és a csodamag

Net-Penna
Megosztás

Farkas Larissza: A szegény lány és a csodamag

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy csodálatos erdő valahol az Óperenciás-tengeren túl.
Annak az erdőnek a közepén volt egy falu. A faluban volt egy templom, aminek a pincéjében egy csodamag volt. Nagyon őrizték a tündérek ezt a csodamagot, mert ez a mag olyan csodálatos, hogyha elveted, és gondozod, egy tizenegy szirmú virágot fogsz kapni. Mind a tizenegy szirom teljesíteni tud egy kívánságot. Ez miatt sokan megpróbálták elcsenni, de senki nem járt sikerrel. Míg nem egy nap egy szegény leány meghallotta, hogy mit tud ez a csodamag. Gondolta, ha megtalálja, segíthet beteg szüléjén. Nem is gondolkozott sokat, elindult megkeresni az erdőt. Ahogy ment mendegélt a össze futott egy sánta törpével. Azt mondja a leánynak:
– Segíts meg engem, és húzd ki a tüskét a talpamból. Jó tett helyébe, jót várj!
A leány úgy is tett. Kihúzta a tüskét a törpe talpából. Hej, de nagyon megörült ennek a törpe! Meg is köszönte, de mielőtt a leány elindulhatott volna, megszólalt.
– Várj csak te lány. Jó tettedet viszonozni szeretném! Ezért odaadom neked a kabátom, mely megvéd téged mindenféle rossz varázslattól. A leány el is fogadta az ajándékot. Ment mendegélt, két hegyen meg egy réten átment, mikor talált egy kutat. Odament, és belenézett, hogy megnézze van-e benne víz, mert már igencsak szomjas volt. Hej, csodálkozott nagyokat, mikor a kútban egy almafát talált. Éhes is volt már, úgyhogy fogta magát, és letépett három darab almát. Egyet meg is evett. Megint ment mendegélt, mikor egyszer csak rá esteledett. Mikor már le akart feküdni, akkor vett észre valami fénylő bokrot. Kíváncsi volt ezért megnézte közelebbről is. Hanem mikor a lány közelebb ment, a bokorból hirtelen tizenkét lány lett. Mindegyiknek úgy ragyogott a ruhája, mint az égen a csillag, kivéve egyet. Ez a leány éppen sírdogált, mikor a szegény lány megkérdezte tőle, mi a gond.
– Elvesztettem a kendőmet egy csodálatos erdőben, mert egy csodamagot kerestünk a húgaimmal. Ezért nem ragyog a ruhám, akármit is csinálok. – mondta keserves hangon.
Na, gondolta a szegény lány, majd ő megkeresi, úgyis abba a csodálatos erdőbe tart.
– Majd én megkeresem neked! – mondotta. Hej, nagyon megörült ennek a lányka. Azt mondta, hogy kölcsön adja a szegény lánynak a varázs cipellőjét, amely odaviszi őtet, ahová ő szeretné. Úgy is lett. A szegény leány kölcsön kapta a varázs cipellőket, és hip-hop ott termett a csodálatos erdő közepében, rögtön a csodamag mellett. Gyorsan elvette a csodamagot, és elindult, hogy megkeresse a kendőt. Ahogy ment egyszer csak észrevette egy fának a tetején ott csücsül a kendőcske. Fel is mászott érte, hanem észre vette őt egy tündér. Az azt mondta abrakadabra megzavartál engemet, legyél most egy csúf béka. Hanem a kabát, ami még mindig rajta volt, megvédte őt a varázslattól, és helyette a tündér változott békává. Fogta a kendőt a leány, és amíg lehetett elszaladt, ki az erdőből. Hanem az erdő szélén várta őtet egy kétfejű sárkány. Azt mondta a sárkány a leánynak. Érzem az almának az illatát, ha nekem adod megkíméllek! Nem is gondolkozott a lány átadta a sárkánynak mind két almáját, majd hip-hop ott termett a tizenkét lány mellett. Odaadta a lánynak a kendőjét, de mikor a cipellőket akarta visszaadni, azt mondta a szegény lánynak, hogy jó tettéért cserébe megtarthatja. Akkor aztán megint volt hip-hop, és a lány hazaért. Gyorsan kiszaladt a kertbe, és elültette a csodamagot. Másnap aztán kinőtt belőle a varázslatos tizenegy szirmú virág. Fogta az egyik szirmot, és letépte, majd azt kívánta, hogy gyógyuljon meg az anyukája. Hiszitek-e, vagy sem úgy is lett, és még mindig van tíz kívánsága, ha még el nem használta őket.

Iskola neve: Sárberki Általános Iskola