OrbiinfO

Pont itt! Pont Neked! – www.orbiinfo.hu

Net-Penna ajánló: Farkas Dávid: A csodamag

Net-Penna
Megosztás

Farkas Dávid: A csodamag

Hol volt hol nem volt, még a Földközi tengeren is túl, ahol a kurta farkú malac túr élt egy szegény ember. Volt két fia a nagyobbat úgy hívták hogy Matyi a kisebbet pedig Benő.
Az egyik nap kora reggel kopogtattak az ajtón

– Benő ki kopogtathat az ajtón? A főbíró úr állt ott.

– No Sándor bátyám! A tartozásért jöttem. Eddig kapott haladékot, fizesse be az ötven aranyat. A két fiú csak néz az apjára nem érik az egész dolgot. Hiszitek vagy sem, olyan szegény volt ez a család, mint a templom egere. Mondja a két fiú az apjának, Édesapám meg kell szereznünk a pénzt. A kertben volt 3 liba Matyi elviszi a vásárba. Nem volt szerencséje, mert amikor beért a vásártérre, addigra elrepült a 3 liba.
Szomorúan hazament elmeséli mi történt, az apja nagyon mérges lett és azt mondja, hogy a pincében van egy régi lámpás és vidd el akkor a szomszéd faluba. Így is lett, Matyi elvitte, egy ember meg is vette két aranyért.
Hazavitte azt mondja neki az apja – no két aranyunk már van, de honnan lesz még 48? Benő mondja nincs más választás édesapám elmegyek munkát keresni. Volt egy kis tarisznyája a nyakába vette és útnak indult. Ment hegyen-völgyön át, amíg be nem sötétedett. Tüzet rakott a hegytetőn, már majdnem elaludt, amikor egy öreganyó állt meg előtte. Nagyon nagyon éhes vagyok nem tudnál elemózsiát adni? Benő odaadja a tarisznyáját, amiben csak pár morzsa van.

– Nagy szíved van neked fiú és úgy látom hogy te is éhes vagy. Ne menj tovább a hegy lábánál találsz egy ládikát abban van étel ital. Ne nyisd ki, csak amikor hazaértél. 3 nap múlva hazaért nagy örömmel mondja az apjának, hogy kapott egy ládikát. Az apja örült legalább lesz mit enniük, kinyitották és csodák csodája találtak egy magot. Az apja szomorú lett azt mondja ültesd el fiam a kertbe, hagy legyen szép nagy fa belőle. Meg is fogadta apja el tanácsát elültette a magot. Reggel mikor felébredtek látják hogy egy nagy fa áll a kertben, a fán sok aranytallér volt. Az egész család megörült, kifizették a tartozást. A falu a csodamagot járt nap mint nap csodálni.

Felkészítő tanár: Lévainé Emődi Adrienn

Iskola neve: Járdánházi IV. Béla Általános Iskola

Ha kedvet kaptál, légy te is tollforgató, jelentkezz a Net-Penna Online tollforgató versenyre!