OrbiinfO

Pont itt! Pont Neked! – www.orbiinfo.hu

Karl May emlékére

Megosztás

Karl May emlékére

1907-ben (Erwin Raupp (1863–1931) német fotóművész felvétele)

Karl Friedrich May  – magyarul sokszor May Károlynak nevezett regényíró Ernstthalban született  1842. február 25-én.

A rendkívül népszerű szerző az amerikai vadnyugatnak egyik legsikeresebb írója. Műveit több mint 30 nyelvre lefordították, 200 milliónál több példány fogyott belőlük (a fele német nyelven), ezzel ő a legolvasottabb német író.

Jóllehet a kritikusok plágiummal is megvádolták, sematikusnak és sekélyesnek bélyegezték, az olvasók egyáltalán nem törődtek ezzel, rajongói közé tartozott Albert Einstein és Heinrich Mann is.

Néhány a legismertebb művei közül:  Az Ezüst-tó kincse, Winnetou, Az inka öröksége, A Medveölő fia, Az olajkirály, A sivatag szelleme, Az olajkirály …

Az ezüst tó kincse – kedvenc Karl May regényem

Az ezüst tó kincse 1894-ben jelent meg, Winnetouval és Old Shatterhand főszereplésével. Gyermekkorom egyik nagy kedvence volt ez a kötet.  Nagy-nagy klasszikus, melynek izgalma, a történet sokszínűsége, a szereplők jellemrajza magával ragadja az olvasót. Egy indiántörténet a mai gyerekek számára is izgalmas olvasmány. Kalandvágyukat felkorbácsolja, igazságérzetüket kielégíti. A cselekmény feszültsége, hőseinek bátorsága, ügyessége, a kincsért való küzdelem folyvást fenntartja az olvasó figyelmét. Ajánlom újraolvasásra.

Az ezüst tó kincse – teljes szöveg itt elérhető.