OrbiinfO

Pont itt! Pont Neked! – www.orbiinfo.hu

Könyvajánló

Megosztás

Könyvajánló

Elhivatottan vallom, olvasni kell. Maradj otthon és keress egy jó könyvet! És egy újabb idézet kedvcsinálónak:

„A könyvet szép, de csalfa tündér lakja;
Ha fölnyitod, megkapja szívedet,
És fölvisz a legragyogóbb csillagra.”
Petőfi Sándor

Lauren Belfer: És a tűz után

Berlin, 1783 Egy fényűző szalonban, ahol arisztokraták és polgárok, keresztények és zsidók keveredtek, Sara Itzig Levy, a korszak egyik legbefolyásosabb zsidó bankárának lánya, nem mellesleg kiváló zongorista, különös ajándékot kap zongoratanárától, Johann Sebastian Bach legidősebb fiától: egy zsidógyűlölő szöveget feldolgozó kantáta kéziratát, a nagy Bach egyik ismeretlen művét. A kompozíció és zavarba ejtő üzenete végigkíséri nemcsak Sara, hanem a család utána következő nemzedékeinek életét is.
Weimar, 1945 A második világháború utolsó napjaiban egy amerikai katona, Henry Sachs régi zenei kéziratra bukkan egy elhagyott házban, amelyet magával visz, miután az őt megállító fiatal lányt akaratán kívül lelövi.
New York, 2010 Susanna Kessler éppen az életét próbálja összerakni, miután egy ismeretlen megerőszakolta és a házassága tönkrement. Nagybátyja, Henry Sachs váratlan halála után felfedezi a hagyatékban rejlő Bach-kéziratot, s elhatározza, hogy utánajár, kinek a művéről van szó, mert szeretné visszajuttatni az autográfot a tulajdonosának. Ahogy fokról fokra megismeri a darabot, annak történetét és jelentését, radikálisan megváltoznak az önmagával és családja múltjával kapcsolatos elképzelései.

Lauren Belfer kétszáz év mindennapi történelmét beszéli el két nő, Sara és Susanna életén keresztül, a 18. századtól a holokauszton át napjainkig. A rendkívül alapos kutatómunkára épülő, zenetörténeti szempontból is kifogástalan, krimiszerűen izgalmas regényben észrevétlenül keveredik valóság és fikció, miközben lényegi kérdések sora merül fel a zsidósággal, kereszténységgel, zenetörténeti múlttal, illetve a nők társadalmi szerepével kapcsolatban.

A női sorsok és a történelem összefonódását élhetjük át a kötet olvasása közben. A valós tények és a fikció keveredik a kötet lapjain, miközben zenetörténeti szempontból számos új ismeretet szerezhetünk. Ajánlom elolvasásra!

Jenny Blackhurst: Így veszítettelek el

Semmire nem emlékszem abból, ami történt, de azt mondták, megöltem a fiamat. És az ember elhiszi, amit a szerettei, az orvosa és a rendőrség mond neki, nem?
A nevem Emma Cartwright. Három évvel ezelőtt még Susan Webster voltam, és meggyilkoltam a tizenkét hetes fiamat, Dylant. Az Oakdale Pszichiátriai Intézetbe kerültem büntetésül, ahonnan négy héttel ezelőtt szabadultam feltételesen. Új személyazonosságot és lakcímet kaptam, lehetőséget arra, hogy új életet kezdhessek.
Ma reggel egy Susan Websternek címzett borítékot találtam. A borítékban egy kisfiú fényképe volt, akinek Dylan a neve. Most minden megkérdőjeleződik, amiben eddig hittem; nincs emlékem a történtekről, hogyan lehetnék tehát biztos abban, hogy a fiam valóban halott?
Ha volna bármi esély arra, hogy a fiad életben van, te mit tennél meg azért, hogy visszaszerezd?
Ebben a sötét és intellektuális thrillerben egy emlékeitől megfosztott nő küzd azért, hogy megtudja, vajon ki is ő valójában, és mi az igazság a múltjával kapcsolatban.

Ha olyan krimire vágysz, ahol az utolsó lapig nem tudod ki a gyilkos, ez a neked való könyv. Néhol kegyetlen, erőszakos a történet. Felnőttek számára ajánlom.

Stephanie Garber: Caraval

Egy legendás versengés…
Egy magával ragadó románc…
Két lánytestvér eltéphetetlen köteléke…

Scarlett Dragna eddig még egyetlen napot sem töltött távol attól a kicsi szigettől, ahol ő és a húga, Tella, hatalmaskodó, kegyetlen apjuk keze alatt felnövekedtek. A történet azzal indul, hogy az apa házasságra kényszerítené Scarlettet, ami egyszeriben véget vetne a lány hosszú évek óta tartó álmodozásának a messzi szigeten zajló Caravalról, a földkerekség legvarázslatosabb előadásáról, amelynek közönsége szintén a játék résztvevőjévé válhat.
Azonban épp ebben az évben végül megérkezik a várva várt meghívó, amiről Scarlett annyit álmodozott. Tella elhatározza, hogy elmegy a Caravalra, és egy titokzatos matrózzal elraboltatja Scarlettet is. Csakhogy amint odaérnek, kiderül, hogy Tella eltűnt: az ő elrablója a Caraval ördögien mesteri szervezője, Legend. Scarlett hamarosan megérti, hogy a húga az idei Caraval kulcsfigurája, az egész játék körülötte forog: az lesz a győztes, aki Tellát megtalálja.
Scarlett többször is végighallgatja a figyelmeztetést: bármi is történjék a Caraval során, az mind csak a fantasztikusan kidolgozott előadás része, de ő, szegény, még be se lépett, máris bábuként kezd lépkedni a mágia és a szívfájdító szerelem sakktábláján. Hanem akármi is a Caraval, valóság vagy sem, neki mindenképp meg kell találnia a húgát, mielőtt véget érne a játék utolsó, ötödik éjszakája, máskülönben a beinduló veszélyes dominóhatásra Tella örökre eltűnik a világból.
Isten hozott, légy üdvözölve a Caravalban! De légy óvatos, nehogy túl messzire röpítsen a képzeleted!

A Caraval modern ifjúsági regény. A főhősei könnyen megszerzik az olvasó szimpátiáját. Lendületes, izgalmas történet, ahol nagyon kell figyelni, hogy mikor valóságos és mikor álomszerű a történet. Valószínűleg sikerkönyv lesz belőle.

Stephanie Garber: Legendary

Donatella Dragna a Caraval varázslatos világában végleg megszabadult zsarnok apjától, és a nővérét, Scarlettet is megmentette egy baljós házasságtól. Lenne mit ünnepelnie a Dragna-lányoknak – de Tella még nem szabad.
Még a játék előtt, végső kétségbeesésében egyezséget kötött egy bűnözővel, és most olyasmivel tartozik neki, amit eddig soha senki nem tudott megszerezni. Ki kell derítenie a Caraval mester, Legend valódi nevét! Erre csak egyetlenegy esélye van: ha megnyeri a Caravalt.
Tella tehát második alkalommal is beleveti magát a legendás versengésbe, és ezzel keresztezi egy gyilkos trónörökös útját, belebonyolódik egy elátkozott szerelembe, valamint a titkok kusza hálójába… amivel bajba sodorja Scarlettet is.
A Caraval mindig is bátorságot, ravaszságot és áldozatokat követelt. Ám ezúttal még többet kér a játék: ha Tella nem tudja teljesíteni, amit az alkuban ígért, és nem szolgáltatja ki Legend igazi nevét, mindent elveszít – talán még az életét is. De ha nyer, Legend meghal, és a Caraval örökre megsemmisül. Isten hozott újra a Caravalban… a játék még csak most kezdődik igazán!

Ha jól indul egy könyvsorozat, akkor mindig várjuk a 2. kötetet. Én egyben olvastam őket. Szórakoztató volt. Szép vastagok a kötetek – ezekben a koronavírusos időkben bőven jut idő elolvasni őket. Angolul már megjelent a 3. kötet, kíváncsian várom.

Fábián Janka: A könyvárus lány

A tizenéves Julcsi osztályidegen szülők kisebbik gyermekeként az ötvenes évek Budapestjén nő fel. A zord, ellenséges világban szinte az egyetlen örömet a könyvek és az olvasás jelentik számára. Az ötvenhatos forradalom véres és zavaros napjaiban Julcsi menekülni kényszerül, és némi vargabetű után végül egy amerikai kisvárosban, távoli rokonainál köt ki.

Az idegen országban nehezen találja meg a helyét, és a múlt árnyai is megnehezítik, hogy végre boldog lehessen. A rövid, ám annál mozgalmasabb Kennedy-korszakban a kamasz lány aztán lassan felnő, és megbarátkozik új hazájával. Julcsi-Julie-nak már otthon, Magyarországon is nagy vágya volt, hogy egyszer könyvesboltja lehessen. Vajon az álmok hazájában, Amerikában ez az álom is valóra válik?

Fábián Jankát aki szereti szereti, aki nem, az nem. Én mindig érdeklődéssel olvasom az új köteteit. Nosztalgiát idéz bennem és fel-feltűnik egy-egy gyermekkori emlék, ami mintha úgy lett volna, mint a történetben. 

Guillaume Musso: Az írók titkos élete

Felejthetetlen olvasmány, szenzációs irodalmi kirakó, amely akkor válik igazán ördögivé, amikor az író az utolsó darabot is a helyére illeszti.
1999-ben, három kultuszregénnyé vált művel a háta mögött a híres író, Nathan Fawles végleg leszámol az írással, és visszavonul a Földközi-tenger partvidékének közelében fekvő, csodálatos és vad Beaumont-szigetre.
2018 ősze. Fawles az elmúlt húsz évben egyetlen interjút sem adott. Regényei azonban változatlanul rabul ejtik az olvasókat. Mathilde Monney, egy fiatal svájci újságírónő a szigetre utazik, hogy megfejtse a titkot.
Ugyanaznap egy női holttestet sodor partra a víz, és a hatóságok megtiltják a ki- és beutazást a szigetre. Veszélyes párharc kezdődik Mathilde és Nathan között, ahol néma igazság és makacs hazugság áll szemben egymással, a szerelmet és a félelmet pedig csak egy hajszál választja el egymástól…

Egy pörgős olvasmány délutánra, érdemes kipróbálni!

Bereményi Géza: Magyar Copperfield

Bereményi Géza régóta várt önéletrajzi regénye elsősorban a gyermek- és ifjúkorral foglalkozik. Ismerős lehet nekünk ez a világ csodálatos filmjéből, az Eldorádóból, és Cseh Tamásnak írt dalaiból is. A második világháború után a Teleki téren felnövő gyereket nagyszülei és a Teleki téri piac nevelték. 1956-ban tízévesen éli át a forradalom fordulatait, hogy kamaszkori lázadása és ifjúkori indulása egybeessen a Kádár-rendszer megszilárdulásával. Bereményi önéletírásában sorra veszi és ragyogó portrékban örökíti meg élete meghatározó figuráit és találkozásait. Ez a memoár magyar történelem krónikája emberközelből, emellett egy érzékeny művész vallomása.

Bereményi Géza 1946-ban született Budapesten. Kossuth-, József Attila- és Balázs Béla-díjas magyar író, dalszöveg- és forgatókönyvíró, filmrendező. Eldorádó című filmje 1989-ben a legjobb európai film díját nyerte el. Forgatókönyveivel (Veri az ördög a feleségét, Megáll az idő) és Cseh Tamásnak írt dalszövegeivel a magyar kultúra egyik legfontosabb alkotója lett.

Az önéletrajzok olvasása mindig összetöri bennem azt a képet, amit kialakítottam egy-egy híres emberről. Ennek ellenére mindig jó látni azt, hogy ki hogyan emlékszik saját életére, saját boldog és küzdelmes emlékdarabkáira. Aki szereti az önéletrajzokat, olvassa bátran.

Előző könyvajánló itt.