Programismertető

Filozófia
1997-ben könyvtári rendszergazdaként dolgozva nap mint nap szembesültem azzal, hogy gondot okoz a könyvtárosoknak a könyvtári integrált rendszerhasználata, nincs elegendő forrás a frissítések, követések beszerzésére. Innen datálódik a döntés, hogy olcsó, megfizethető, de mégis a könyvtári igényekhez rugalmasan alkalmazkodó szoftver fejlesszek ki.

A BiblioBASE könyvtári rendszer elsősorban kis és közepes könyvtárak igényeit elégíti ki, lehetőséget adva az egyéni elképzelések megvalósítására is. Ha több felhasználó használja, akkor menüpontokra pontosan be lehet szabályozni a hozzáférési szinteket.

A program menüszerkezetű tehát az egyes programfunkciók a program- ablak tetején megjelenő menüsorból indíthatók.

A program menüi:

 • Rendszer
 • Törzsadatok
 • Adminisztráció
 • Listák
 • Súgó

Gyorsbillentyűk
Az egyes programrészek indítása gyorsbillentyűk segítségével is történhet. A menükben vagy az egyes programablakokban található feliratokon az aláhúzott betűt és az ALT billentyűt egyidejűleg lenyomva érheti el gyorsabban az egyes menüpontokat. Ekkor ugyanaz történik, mintha az egérrel rákattintott volna a gombra. A gyorsbillentyűk, nevükből adódóan a program gyorsabb használatát teszik lehetővé.

Hardver és szoftver feltételek
A BiblioBASE programot átadáskor feltelepítjük és minden legális programverzió mellé telepítő CD-t kap a felhasználó.

Minimális hardverkövetelmények:

 • Minimum Pentium IV-es vagy újabb számítógép,
 • 1024 MB RAM, CD-meghajtó
 • A könyvtári állomány méretétől függően kb. 1000 kötetenként 2 MB lemezkapacitás
 • Minimum 1024*768-as felbontású monitor
 • Lézer vagy mátrix nyomtató (ajánlott)
 • Vonalkódolvasó (ajánlott)

Minimális szoftverkörnyezet:

Minimum Windows XP vagy újabb operációs rendszer, a BiblioBASE minden olyan számítógépen működik, amelyen a Windows operációs rendszer működik.

BiblioBASE modulok

Rendelés modul
A könyvtár megrendelései rögzíthetők ebben a menüpontban, dokumentumtípustól függetlenül. Lehetőség van különböző költséghelyek, szállítók, beszerzési keretek felvételére.
Az aktuális pénzügyi helyzetről, a rendelési tételek és csomagok állapotáról, az igénylőkről és az igényelt dokumentumokról naprakész listák, statisztikák készíthetők.

Leltár modul
Az állományba vétel itt történik. Az itt állományba vett dokumentumok automatikusan kapnak leltári számot. Lehetőség van jegyzékenként szakjelzet, egyedi leltárkönyv nyomtatásra. A csoportos és gyarapodási statisztikák automatikusan generálódnak.

Katalógus modul
A katalógusmodul lehetővé teszi a hagyományos és audiovizuális dokumentumok egy menüpontban történő feldolgozását, illetve igény esetén a külön adatbázisban való feldolgozást is. A tartalmi feltárást kiegészíti a Cikk-katalógus funkció. A katalógus modulokban kép is csatolható a dokumentumokhoz a tárgyszavakon kívül.
A katalógus modul lehetőséget biztosít a cédula nyomtatásra is a feltöltött adatok cédulaformátumú berendezésével.

Kölcsönzési modul
Egyszerű, letisztult ablakban van lehetőség a kölcsönzések, előjegyzések, olvasók adatainak nyilvántartása, lejárati idők és tartozások kezelése stb. olvasószolgálati feladatok elvégzésére.
A Listák modulban automatikus statisztika generálódik a kölcsönzések, olvasók számáról, napi, havi, évi és korcsoport szerinti bontásban.
A késedelmes olvasók felszólításai a programból kinyomtathatók és postázhatók.

OPAC modul
Az OPAC modul az interneten, az adott könyvtár saját honlapjába épülve megvalósítja az „otthonról elérhető” könyvtárat. A könyvtár beiratkozott olvasói a BiblioBASE OPAC-ban jelszava segítségével kezelheti, ellenőrizheti saját kölcsönzéseit, előjegyzéseit, hosszabbíthatja kölcsönzött dokumentumait. Küldhet gyarapítási javaslatot.

Bejelentkezés nélkül bárki számára elérhető a többszintű keresés, a gyarapítási javaslat küldése.

Folyóirat modul
A könyvtárba járó időszaki kiadványok kezelésére szolgál. Naprakészen nyomon lehet követni az időszaki kiadványok beérkezett számait. A hiányzó vagy késedelmes számokról a Listák modulban kimutatás nyomtatható.

Listák modul

Copyright © 2011-2019 www.orbiinfo.hu All rights reserved.